Monday, March 29, 2010

Lola, Alice és a Királylány a müncheni könyvkastélyban


Idén voltam Bolognában. Ahogy gyanútlanul sétálgatok a standok között, egyszer csak arra lettem figyelmes, hogy az egyik standon legelöl kitéve ott virít a Királylány születik című könyvem. Nem értettem, mit keres ott, felpillantottam hát a stand fejlécére, hogy hol is járok éppen. A Müncheni Internationale Jugendbibliothek standjánál jártam. Beszédbe elegyedtem a könyvtár jelen lévő munkatársával, aki rögtöns felvilágosított, hogy a könyvtár beválogatta a kötetet az állományába. Egy katalógust is a kezembe nyomtak az új szerzeményekről, melyből az derült ki számomra, hogy Magyarországról négy könyvet szereztek be, az enyémen kívül még a Csodaceruza gyönyörűséges kiadványát, az Irijám és Jonibe című könyvet fedeztem fel büszkén. Ezen kívül még a Móra és az Ad Librum kiadó két könyve van megemlítve, ám ez utóbbiakat én nem ismerem.
Mindez pedig eszembe juttatta, hogy nem ez az első eset, amikor a munkám felbukkan a müncheni Internationale Jugendbibliothek kínálatában.
Évekkel ezelőtt rendeztek egy kiállítást a világ összes Alice kiadványának színe-javából, melyre az én Alice könyvemet is beválogatták.
Később egy olyan, szintén nemzetközi csoportos kiállításon való részvételre kértek fel, melynek "Eine imaginare Bibliothek" volt a címe. Ezen a Lola-sorozatom egyik képével szerepeltem. Ez a kiállítás azóta is turnézik a nagyvilágban, jelenleg az Itabashi Art Museumban van kiállítva Japánban. E kiállítás anyagát könyvben is megjelentette a Carslen Verlag, "Der Fish, das Klavier und der Wind" címen. A kötetben olyan nagyszerű illusztrátorok szerepelnek, mint pl a a mostani Andersen-díjas Jutta Bauer, vagy a két évvel ezelőtti ALMA díjas Ryoji Arai, vagy éppen Eric Battut, Susanne Rotraut Berner, Aljosha Blau, Joao Vaz de Carvalho, Stacys Eidrigevicius, Klaus Ensikat, Ivan Gantschev, Robert Ingpen, Susanne Jansen, Kveta Pacovská, Lila Prap, John Rowe, Binette Scroeder, Peter Sis, Marit Törnqvist, Klaas Verplanke, Kamilla Stanclová, vagy éppenséggel a kedvenc illusztrátorom, Dusan Kállay. És itt most csak azokat emeltem ki, akiknek ismerem a munkáit. Jó kis társaság mindenesetre....
Sajnos én még nem voltam ebben a könyvtárban, melyről Dávid Ádám írt beszámolót a Csodaceruzában.

My works in the Internationale Jugendbibliothek, München.

8 comments:

ojni said...

Gratuláloook!!! :)))

eszterda said...

Szívből gratulálok!

Veronika said...

En is gratulalok! Nagyszeru erzes lehet, hogy a vilagban sok sok helyen ennyire szeretik a munkadat!

Piroska Klesitz said...

Én is szívből gratulálok! Nagyon jó érzés ilyen hírről olvasni, és persze nagyon örülök, hogy ilyen remek ízléssel válogatnak arra a népek! :)

kata said...

köszi .... :)

Bogi said...

Én is gratulálok! Jó érzés lehetett..
- Na és akkor, folytatva a postok között bujkáló párbeszédet: remélem, készen lettél a pályamunkával...:-)

kata said...

igen, kész lettem. és te??????? :)

Pepi said...

Kedves Kata!

Nagyon szeretem a rajzaidat, nagy rajongód vagyok! Tavaly a Múzeumok majálisán ezt a képedet vettem meg nagy méretben. Azóta gyűjtögettem hozzá a régi kulcsokat, amik a képre majd felkerülnek és így bekeretezve fog felkerülni a szobám falára.
Sok sikert kívánok,nagyon egyediek a képeid!