Wednesday, April 28, 2010

Anyai szigor

A fotós "kolegákhoz" :) szeretnék egy kérdést intézni.
Nagyon sok grafitceruzával rajzolt elem van a képeken, melyeket természetesen majd a nyomtatásban is szeretnék láttatni. Sajnos azonban fotózásnál és szkennelésnél ezek a grafit- vonalak becsillannak, így nem fekete grafikai elemként, hanem csak valami negatív karcként jelennek meg. Ez a sorozat most nem szkennelve, hanem fotózva lesz.
Van valakinek tippje arra, hogy hogyan lehet úgy fényképezni, hogy ne csillanjon be a grafit?
Előre is köszönöm az okos válaszokat... :)

13 comments:

Unknown said...

Szia Kata, Ezeket talaltam:

http://arthistory.about.com/od/collecting_and_appraising/l/bl_photoartqt.htm

http://photo.net/photography-lighting-equipment-techniques-forum/00FAre

Ha jol gondolom, akkor tudsz angolul. Ha nem akkor szolj, es leforditom neked.

Udvozlettel,
Veronika

Hajnalka Cserháti, Ojni said...

Azt mondja a "kolega", ha kicsit oldalról, vagy felülről, de a lényeg, hogy nem szemből fényképezed, akkor jónak kell lennie.

kata said...

De rendesek vagytok, köszi szépen!

merci said...

esetleg polar szűrővel

Stel.la said...

wonderful image, Kata!!
love these red textures...

Kiss Ottó said...

Szia, Kata - nagy fényerejű objektívvel, akkor nem kell vaku (feltéve ugye, hogy a vakutól csillog a grafit, nem önmagától:-) Ha meg igen, akkor nem szóltam semmit..Egyébként meg: ez a kép is nagyon tetszik, benne van a mozdulatban meg az árnyékokban meg a perspektivában minden mondandó!:-)

Norita said...

jaj de gyönyörű lett! nagyon tetszik! :o)

Piroska Klesitz said...

Valószínű,hogy illene valamennyire okosnak tűnnöm a témában, de persze nem vagyok. Én a vakut szoktam az ilyen dolgokért okolni, különösen, ha a témára irányul. De indirekt vakuzásnál már van rá remény, hogy nem csillan be a grafit. Vaku nélkül, egyéb fényforrást használva pedig még jobb talán.
Az nagyon fontos, hogy milyen szögben éri a fény a felületet. Talán szemből fotóznám, vagy felülről és szabad szemmel is jól látni, ha becsillan a grafit.
Hmm... remélem nem írtam sok badarságot. :)

Piroska Klesitz said...

Közben megnéztem Veronika linkjeit, és a másodikon gyönyörű rajz van arról, hogy miként is lehetne megvilágítani úgy, hogy jó legyen. Éppen valami ilyesmire gondoltam indirekt megvilágítás címen, csak persze én roppant pongyolán fogalmaztam... :)

kata said...

Nagyon köszönöm mindenkinek!

Klein Kinga said...

Kedves Kata! Nagyon örülök, hogy megtaláltam a blogodat! Szerintem te nem emlékszel rám, de én is Berzsenyis voltam, ugye te is? Nagyon szeretem a munkáidat, kívánok további sikereket.

gyorgy.palfi@gmail.com said...

Kati, egyszerűen ne használj grafitot, mert nem lehet scannelni.
Használj helyette nem ezüsttartalmú szürke színesceruzát készletből, vagy conté, vagy zsíros fekete cerkákat. Nagymező utca, angol gyártmányok. A grafitcerkától mindig vázlat marad, előrajzolásjellegű a kész meló is.

kata said...

Igazad van, Gyuri, köszönöm.